MECA: ”Vi accepterar Marknadsdomstolens dom men det påverkar inte vår service till Sveriges bilägare”

2013-05-02

Marknadsdomstolen har i en dom idag förbjudit oss på MECA att i vår marknadsföring hävda att vi är en märkesverkstad för alla bilar och att vi bara använder originaldelar. Däremot konstaterar vi att Marknadsdomstolen gett oss rätt i att säga originaldelar eller delar av motsvarande kvalitet samt att alla garantier och serviceavtal gäller oavsett bilmärke och årsmodell. Marknadsdomstolen konstaterar även, vilket är det viktigaste för oss, att varje MECA-verkstad utför service och reparationer på ett fackmannamässigt korrekt sätt.

”Vi kommer givetvis att förändra hur vi uttrycker oss i vår marknadsföring. Men vi kan fortsätta att säga att alla garantier gäller oavsett märke och årsmodell. Enligt domen kommer vi inte få säga att vi bara använder originaldelar, men det kommer inte den märkesbundna sidan heller kunna göra eftersom de köper delar av oss. Domstolen har också kommit fram till att alla enskilda MECA-verkstäder utför ett fackmannamässigt arbete”, säger Torbjörn Olsson, koncernchef på MECA.

”Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att domstolen till stor del har gått på branschorganisationen BIL Swedens linje. Men det förändrar inget för oss. Vi fortsätter att laga och serva bilar som förut. Det är dock tråkigt att konstatera att konsumenterna nu får det ännu svårare att avgöra till vilken verkstad de ska gå. Konsumenterna kan nu tyvärr se fram emot att de stora internationella biltillverkarna fortsätter att driva sin linje med ökad inlåsning till märkesverkstäderna och dyrare servicekostnader”, säger Torbjörn Olsson.

Marknadsdomstolen slår i domen fast att MECA inte får säga att de klarar att serva och reparera alla bilmärken.
”Vi som kedja klarar att serva och reparera 99,8% av den rullande bilparken i Sverige. MECAS mål blir nu att fortsätta att ta marknadsandelar och informera Sveriges drygt 4 miljoner bilägare om att MECA utför service och reparationer på ett fackmannamässigt korrekt sätt, så att alla garantier gäller. Det har vi rätt till enligt domstolsutslaget”, säger Torbjörn Olsson.


För ytterligare information, kontakta:

Torbjörn Olsson, koncernchef MECA.
Tel.: 0702 – 13 01 01MECA-koncernen är en ledande aktör på den skandinaviska eftermarknaden för bilreservdelar, verktyg och verkstadsutrustning för bilverkstäder och partners. Vi arbetar för ett enklare och mer kostnadseffektivt bilägande med högsta kvalitet och service. Detta åstadkommer vi främst genom att vara en attraktiv samarbetspartner till de verkstäder som är anslutna till våra verkstadskoncept. Idag består verkstadskedjan av ca 1 000 verkstäder. Vårt butiksnät består av uppemot 130 butiker i Sverige, Norge och Danmark. Koncernen omsätter ca 2,2 miljarder kronor och har ca 950 anställda. MECA är miljöcertifierade enligt ISO 14001.
Läs mer om oss på meca.se